TORT AIDA

TORT AIDA

Lekki i mocno owocowy tort. Przepis pochodzi z książki kucharskiej, której tytułu nie pamiętam. Niestety od początku był niewykonalny z powodu braku niektórych składników. Musiałam go zmodyfikować. Na przykład nugat zastąpiłam nutellą, a jasną polewę do tortów, cytrynową galaretką. Biszkopt nasączyłam sokiem z pomarańczy, chociaż w oryginale nie był nasączany.
Czy to jeszcze jest tort „Aida”?…

Składniki:

biszkopt o średnicy 24 cm

200 g nutelli
200 g gotowej masy marcepanowej
mały słoik dżemu morelowego
2 pomarańcze
50 g prażonych migdałów w płatkach lub siekanych
1 torebka galaretki cytrynowej
owoce w różnych kolorach na wierzch tortu

Biszkopt przekroić na trzy warstwy.

Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu.

Pomarańcze umyć i wycisnąć z nich sok.

Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć sokiem i posmarować lekko podgrzaną nutellą.

Przykryć drugim krążkiem i nasączyć go sokiem.

Na dno tortownicy, w której był pieczony biszkopt położyć folię do żywności, na to marcepan, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować do średnicy tortu.

Położyć marcepan na torcie, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu
i również go nasączyć.

Wierzch i boki tortu posmarować dżemem morelowym, boki obsypać migdałami.

Owoce wyłożyć na tort i polać je tężejącą galaretką.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *