SURÓWKA Z PORA, POMARAŃCZY I KUKURYDZY

SURÓWKA Z PORA, POMARAŃCZY I KUKURYDZY

Efektowna i bardzo łatwa do wykonania surówka. Polecam szczególnie w okresie zimowym, gdy pomarańcze są najsoczystsze, a pory dorodne.

Składniki:

1 średni por

1 soczysta pomarańcza

mała puszka kukurydzy

sól

1 łyżeczka majonezu (tak, łyżeczka)

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki soku z cytryny

Z pora odciąć końcówkę korzenia i zieloną część liści. Białą i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na cztery części i dokładnie umyć, każdy liść z osobna.

Osuszone liście pora pokroić drobniutko w poprzek i przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.

Kukurydzę przelać z puszki na sitko i zostawić do odcedzenia.

Pomarańczę umyć i grubo obrać nożem, pozbywając się białej błonki. Następnie pokroić na kawałki.

Kukurydzę i pokrojoną pomarańczę dodać do miski z porem, doprawić majonezem, sokiem z cytryny i miodem. Całość wymieszać i podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *