SURÓWKA Z PORA, POMARAŃCZY I KUKURYDZY
Efektowna i bardzo łatwa do wykonania surówka. Polecam szczególnie w okresie zimowym, gdy pomarańcze są najsoczystsze, a pory dorodne.
Składniki:
1 średni por
1 soczysta pomarańcza
mała puszka kukurydzy
sól
1 łyżeczka majonezu (tak, łyżeczka)
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
Z pora odciąć końcówkę korzenia i zieloną część liści. Białą i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na cztery części i dokładnie umyć, każdy liść z osobna.
Osuszone liście pora pokroić drobniutko w poprzek i przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.
Kukurydzę przelać z puszki na sitko i zostawić do odcedzenia.
Pomarańczę umyć i grubo obrać nożem, pozbywając się białej błonki. Następnie pokroić na kawałki.
Kukurydzę i pokrojoną pomarańczę dodać do miski z porem, doprawić majonezem, sokiem z cytryny i miodem. Całość wymieszać i podawać.