CHRUST NELI RUBINSTEIN

CHRUST NELI RUBINSTEIN

Karnawał. Tłusty czwartek. Pączki albo chrust. Taka tradycja.

Składniki:

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka octu

2 łyżki rumu

1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki śmietany

2 łyżki miękkiego masła

300 g mąki lub trochę więcej

1/2 kg smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki ubić w misce lub malakserze (u mnie Thermomix). Dodawać stopniowo mąkę, do połączenia składników. Kontynuować wyrabianie w urządzeniu lub na stolnicy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk lub ścianek naczynia. Z ciasta uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 10 minut.

Ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Każdy wałkować na oprószonej leciutko mąką stolnicy możliwie jak najcieniej. Pozostałe kawałki trzymać pod przykryciem. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski szerokości 3 cm, a następnie romby długości 9 cm. Po środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec chruścika.

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać smalec i smażyć chruściki niezbyt dużymi partiami z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia, a następnie przełożyć na tacę i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Źródło: Aniela Rubinstein „Kuchnia Neli”



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *