HUMMUS BURACZANY

HUMMUS BURACZANY

Lekka pasta do pieczywa o intensywnym kolorze, ale delikatnym smaku.

Składniki:

350 – 400 g (słoik lub puszka) ciecierzycy

250 g ugotowanych buraków (2- 3 małe)

2-3 ząbki czosnku

czubata łyżka pasty sezamowej tahini (40 g)

łyżka oliwy

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo roztarty w moździerzu kmin rzymski (1 łyżeczka)

ziarno sezamu do podania

Ciecierzycę odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym (Thermomix lub blender).

Miksować, aż powstanie gładka i jednolita pasta.

Przełożyć do miseczki i posypać ziarnami sezamu.

Podawać z pieczywem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *