SANDACZ W GALARECIE
Ryba w galarecie to bardzo delikatne i lekkie danie. a przy okazji efektowne i bardzo smaczne.
Składniki:
0,5 kg filetów sandacza bez skóry (2 średnie)
0,7 l wody
pół łyżki soli
2 listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
cebula
2 marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
kawałek pora
2 łyżeczki żelatyny w proszku
do przybrania: ugotowane na twardo jajko, natka pietruszki, marchewka z wywaru, kawałek papryki konserwowej, kukurydza lub groszek konserwowy
do podania: liście rukoli i cząstki cytryny
Sandacza umyć i oczyścić, można pęsetą usunąć ości, ale nie jest to konieczne.
Włoszczyznę umyć i obrać.
Pora związać nitką.
Cebulę obrać, nadziać na widelec i opalić nad płomieniem gazowym lub palnikiem do crème brûlèe.
W szerokim garnku zagotować wodę.
Dodać sól i przyprawy.
Warzywa dać do garnka i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Warzywa wyjąć z wywaru.
Można je wykorzystać do sałatki jarzynowej.
Rybę ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić do garnka.
Garnek przykryć i parować rybę na średnim ogniu 15-20 minut, aż ryba będzie ugotowana.
Koszyczek z rybą wyjąć, a wywar przecedzić przez sitko wyłożone bibułą lub tetrą, do innego garnka.
Do małego rondelka wsypać żelatynę i dolać nieco zimnej wody, aby napęczniała.
Ok 0,5 l gorącego wywaru wlać do rondelka z żelatyną i dokładnie wymieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Do małych filiżanek wlać nieco wywaru z żelatyną i poczekać, aż zastygnie.
Następnie ułożyć pokrojone warzywa, po plasterku jajka oraz listki natki.
Dołożyć kawałki ryby i zalać całość wywarem.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem wyjąć galaretki z filiżanek na półmisek.
Żeby galaretki łatwiej wychodziły z filiżanek, trzeba na chwilę wstawić filiżankę do miski z wrzątkiem, lekko podważyć nożem galaretę, odwrócić filiżankę i wyłożyć na półmisek do góry dnem.
Rybę w galarecie można przygotować również na półmisku, wówczas najpierw układamy rybę, a potem dekorujemy dodatkami i zalewamy galaretą.