SANDACZ W GALARECIE

SANDACZ W GALARECIE

Ryba w galarecie to bardzo delikatne i lekkie danie. a przy okazji efektowne i bardzo smaczne.

Składniki:

0,5 kg filetów sandacza bez skóry (2 średnie)

0,7 l wody

pół łyżki soli

2 listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

cebula

2 marchewki

1 mała pietruszka

mały kawałek selera

kawałek pora

2 łyżeczki żelatyny w proszku

do przybrania: ugotowane na twardo jajko, natka pietruszki, marchewka z wywaru, kawałek papryki konserwowej, kukurydza lub groszek konserwowy

do podania: liście rukoli i cząstki cytryny

Sandacza umyć i oczyścić, można pęsetą usunąć ości, ale nie jest to konieczne.

Włoszczyznę umyć i obrać.

Pora związać nitką.

Cebulę obrać, nadziać na widelec i opalić nad płomieniem gazowym lub palnikiem do crème brûlèe.

W szerokim garnku zagotować wodę.

Dodać sól i przyprawy.

Warzywa dać do garnka i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.

Warzywa wyjąć z wywaru.

Można je wykorzystać do sałatki jarzynowej.

Rybę ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić do garnka.

Garnek przykryć i parować rybę na średnim ogniu 15-20 minut, aż ryba będzie ugotowana.

Koszyczek z rybą wyjąć, a wywar przecedzić przez sitko wyłożone bibułą lub tetrą, do innego garnka.

Do małego rondelka wsypać żelatynę i dolać nieco zimnej wody, aby napęczniała.

Ok 0,5 l gorącego wywaru wlać do rondelka z żelatyną i dokładnie wymieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.

Do małych filiżanek wlać nieco wywaru z żelatyną i poczekać, aż zastygnie.

Następnie ułożyć pokrojone warzywa, po plasterku jajka oraz listki natki.

Dołożyć kawałki ryby i zalać całość wywarem.

Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przed podaniem wyjąć galaretki z filiżanek na półmisek.

Żeby galaretki łatwiej wychodziły z filiżanek, trzeba na chwilę wstawić filiżankę do miski z wrzątkiem, lekko podważyć nożem galaretę, odwrócić filiżankę i wyłożyć na półmisek do góry dnem.

Rybę w galarecie można przygotować również na półmisku, wówczas najpierw układamy rybę, a potem dekorujemy dodatkami i zalewamy galaretą.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *