FLACZKI DROBIOWE

FLACZKI DROBIOWE

Jedni podroby uwielbiają, inni nie znoszą. Tak więc, dla tych pierwszych, dziś żołądki drobiowe à la flaczki, pikantne, w pomidorach, z dużą ilością warzyw.

Składniki:

0,5 kg żołądków z drobiu (wzięłam kurze, ponieważ chyba się najszybciej gotują)

cebula do opalenia

listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kawałek świeżej lub suszonej ostrej papryki, sól

3 marchewki

mała pietruszka

kawałek selera

spora cebula do usmażenia

łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub masła klarowanego

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

ostra papryka w proszku do smaku

świeżo zmielony pieprz

1-2 łyżki majeranku

posiekana natka pietruszki do podania

Cebulę obrać, nadziać na widelec i opalić nad płomieniem gazowym lub przy pomocy palnika do crème brûlée.

Żołądki umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą, aby przykryła żołądki i zagotować. W razie potrzeby odszumować przy pomocy małego sitka.

Dodać opaloną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kawałek ostrej papryczki oraz pół łyżki soli i gotować na małym ogniu, aż żołądki będą zupełnie miękkie.

Marchew, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Gdy żołądki będą już miękkie, przelać wywar przez sitko do innego garnka i ustawić go na ogniu.

Do czystego wywaru dodać pokrojone warzywa i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości.

Cebulę i przyprawy z wywaru wyrzucić.

Żołądki przełożyć na deskę, lekko przestudzić i pokroić w cienkie paseczki.

Drugą cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić delikatnie na oleju lub maśle.

Do ugotowanych warzyw dodać pokrojone żołądki, podsmażoną cebulę i koncentrat pomidorowy.

W razie, gdyby zupa była za gęsta, dolać nieco wrzątku.

Przyprawić zupę słodką i ostrą papryką, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

Na talerzu zupę posypać posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *