KETCHUP Z DYNI

KETCHUP Z DYNI

Odkąd odkryłam ten przepis, ketchup z dyni jest w moim żelaznym repertuarze. Polecam!

Składniki:

3 kg dyni (po obraniu)

1 kg czerwonej papryki + pół ostrej papryczki

1 kg cebuli

3 łyżki soli

80 dag koncentratu pomidorowego

30 dag cukru

250 ml octu jabłkowego

2 łyżki oregano

2 łyżki bazylii

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka curry

Cebulę obrać, dynię i paprykę umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.

Warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do osobnych garnków. Dosypać po łyżce soli, wymieszać, przykryć i odstawić na 4-5 godzin.

Gdy warzywa puszczą sok, ustawić garnki na ogniu i gotować do miękkości.

Ugotowane warzywa przekładać partiami do urządzenia miksującego lub Thermomiksa i miksować dokładnie wraz z przyprawami, cukrem, octem i koncentratem pomidorowym, żeby wszystko dokładnie zostało wymieszane.

Przełożyć do dużego garnka, zagotować i doprawić według uznania.

Należy bardzo uważać podczas podgrzewania ketchupu, ponieważ bardzo pryska. Dobrze jest podgrzewać pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Gotowy ketchup przełożyć do niewielkich słoiczków o jednakowej wysokości.

Dno garnka do pasteryzacji wyłożyć złożoną ściereczką, wstawić słoiki, zalać wodą do wysokości 1 cm poniżej zakrętki, garnek ustawić na średnim ogniu i pasteryzować pod przykryciem 20 minut od momentu zagotowania.

Słoiki zostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *