PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM, RYŻEM I WARZYWAMI

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM, RYŻEM I WARZYWAMI

Lekkie, ale treściwe danie. Z gatunku jednogarnkowych. Zawiera wszystko co potrzebne w zbilansowanym posiłku i nie wymaga uzupełniających dodatków. A co najważniejsze? Pyszne!

Składniki:

500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub z udźca indyka)

6 papryk czerwonych

150 g ryżu długoziarnistego

2 cebule

1-2 łyżki oliwy z oliwek EV

1 mała cukinia (ok. 30 dag)

1 marchewka

kawałek ostrej papryczki

kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

100 g koncentratu pomidorowego

sól

świeżo zmielony pieprz

słodka papryka w proszku

1 jajko

1 gomółka mozzarelli

Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu, przeciętnie 1 część ryżu plus 2 części osolonej wody gotować przez 15 minut.

W dużym garnku zagotować wodę. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne zostawiając ogonki i zblanszować we wrzątku, trzymając na ogniu przez około 2-3 minuty.

Zblanszowaną paprykę wyjąć z wrzątku i odstawić do ostudzenia.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie na dużej patelni.

Dodać mięso mielone, kawałek ostrej papryczki i smażyć, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie umyć cukinię i marchewkę. Marchewkę obrać ze skóry. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać na patelnię, gdy mięso będzie całkowicie usmażone.

Po chwili na patelnię dodać sól i pieprz do smaku.

Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, zagotować i odstawić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 º C.

Do przestudzonego farszu dodać całe jajko, dokładnie całość wymieszać i nadziewać połówki papryk.

Paprykę układać w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i wstawić do gorącego pieca.

Piec 30 minut, następnie wyjąć z pieca, obłożyć kawałeczkami mozzarelli, posypać delikatnie papryką w proszku i dopiec kolejne 15 minut, aż ser sie stopi i lekko zrumieni.

Podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *