GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI

Klasyczny zestaw plus szpinak i ziemniaczane purée. Szybko i smacznie.

Grillowany łosoś:

450 g fileta ze świeżego, najlepiej dzikiego łososia (ok. 150 g na porcję)

sok z 1/2 cytryny

sól

świeży, grubo zmielony pieprz do podania

Łososia umyć, osuszyć, a następnie przy pomocy ostrego noża zdjąć skórę.

Pokroić na porcje, skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, posolić i odstawić.

W tym czasie przygotować sos tzatziki, ziemniaki i szpinak.

Podczas, gdy ziemniaki się gotują, zgrillować łososia.

Patelnię do grillowania lub zwykłą o nieprzywierającej powłoce rozgrzać bez tłuszczu, dać filety z łososia i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż łosoś będzie dobrze wysmażony.

Tzatziki:

200 g ogórków gruntowych lub 1/2 długiego ogórka

150-200 g jogurtu greckiego

1-2 ząbki czosnku

sól

posiekany koperek (opcjonalnie)

Ogórki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Posolić i odstawić, aż ogórki puszczą sok.

Odcedzić na sitku i dodać zmiażdżony czosnek, jogurt i koperek.

Dokładnie wymieszać i odstawić.

Ziemniaki purée:

60-70 dag ziemniaków

sól

2-3 łyżki mleka lub śmietanki lub łyżka masła

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.

Ugotowane ziemniaki odlać, odparować i utłuc na gładkie purée wraz z mlekiem, śmietanką lub masłem.

Szpinak:

200 g świeżego szpinaku

łyżka masła

2 ząbki czosnku

sól

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.

Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, szczyptę soli i po chwili liście szpinaku.

Mieszać, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Gotowe danie podawać posypane świeżym, grubo zmielonym pieprzem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *