ZUPA OGÓRKOWA Z PĘCZAKIEM

ZUPA OGÓRKOWA Z PĘCZAKIEM

Właściwie nie wiadomo, czy to już ogórkowa, czy jeszcze krupnik. Ale na pewno jest to melanż udany. W każdym razie warto spróbować.

Składniki:

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

kawałek pora

1 marchewka

1 mała pietruszka

10 dag kaszy jęczmiennej pęczak

2-3 ziemniaki

1,5 l bulionu z drobiu

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

kawałeczek ostrej papryczki (świeżej lub suszonej)

3-4 ogórki kiszone + szklanka soku z ogórków

1 czubata łyżka śmietany crème fraîche

kilka łyżek posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić delikatnie na maśle w garnku na zupę.

W tym czasie warzywa umyć i obrać, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno pokroić.

Warzywa dodać do cebuli i smażyć, od czasu do czasu mieszając.

Kaszę dokładnie wypłukać na sicie i dać do garnka. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka.

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do zupy.

Ogórki obrać ze skóry i rozdrobnić w urządzeniu miksującym (Thermomix) wraz z sokiem na mus.

Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodać zmiksowane ogórki i zagotować.

Śmietanę crème fraîche dodać bezpośrednio do zupy i wymieszać w garnku, nie trzeba jej rozprowadzać.

Całość zagotować i przyprawić finalnie solą, ewentualnie pieprzem i dosypać koperek.

Zdjąć z ognia i podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *