MOUSSAKA

MOUSSAKA

Moussaka kojarzy się z Grecją, ale znana jest również w Turcji, Bułgarii i pewnie w różnych wersjach, w wielu innych miejscach. Jest to warzywna odmiana lasagne. Można ją przyrządzić z samymi bakłażanami lub tylko z ziemniakami. Ja dałam i jedno i drugie oraz dodałam jeszcze cukinię.

Farsz:

1 kg mielonego mięsa (jagnięcina lub wołowina)

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki oliwy

200 ml czerwonego wina

2 puszki pomidorów

sól

po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, kuminu, cynamonu

1-2 łyżeczki oregano

1-2 łyżeczki cukru

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oliwie na dużej patelni.

Dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć, aż mięso całkowicie zbrązowieje.

Dolać wino, chwilkę odparować, dołożyć rozdrobnione pomidory i przyprawy, wymieszać i dusić około pół godziny. Farsz powinien zgęstnieć.

Sos beszamelowy:

40 g masła

40 g mąki

600 ml mleka

1 jajko

15 dag sera

sól

świeżo starta gałka muszkatołowa (ok. pół łyżeczki)

świeżo zmielony pieprz

Masło rozpuścić w rondlu.

Dodać mąkę i trzymając na ogniu, dokładnie wymieszać, można użyć trzepaczki rózgi.

Dolać zimne mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową oraz pieprz i przy pomocy tej samej trzepaczki, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.

Odstawić pod przykryciem do ostudzenia.

Do chłodnego beszamelu dodać jajko, dokładnie roztrzepać, następnie dać starty ser i całość wymieszać.

Warzywa:

1kg ziemniaków

2 bakłażany (ok. 0,5 kg)

2 cukinie (ok. 0,5 kg)

sól

oliwa z oliwek EV

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.

Bakłażany i cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm.

Plastry posolić, przełożyć na duże sito i odstawić na 20-30 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 º C.

Bakłażany i cukinie opłukać, osuszyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można skropić oliwą, ale nie jest to konieczne.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 minut, aż będą miękkie.

Moussaka:

Duże naczynie do zapiekania lub kilka małych (indywidualnych dla każdej osoby) wysmarować lekko oliwą.

Na dno naczynia układać kolejno: warstwę ziemniaków, następnie cukinie, farsz mięsny, bakłażany i sos.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 º C.

Moussaka powinna być dobrze zrumieniona.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *