PIKANTNA ZUPA RYBNA

PIKANTNA ZUPA RYBNA

Najlepsza na bulionie z kilku rodzajów ryb. Dobrze jest dać rybę chudą i tłustą, słodkowoną i morską.

Składniki na bulion:

około 1 kg mieszanych ryb (ja dałam 2 całe liny z głowami – 30 dag, filet z okonia – 30 dag, 40 dag dorsza)

1 cebula

1 marchewka

gałązka selera

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kawałek ostrej papryczki

sól

Ryby oczyścić, oskrobać i dokładnie umyć.

W garnku zagotować wodę. Dodać ryby i pozostałe składniki bulionu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 10-15 minut.

Składniki na zupę:

łyżka oliwy z oliwek EV lub oleju

2 nieduże cebule lub 1 duża

2-3 marchewki

2 papryki czerwone

1/4 – 1/2 ostrej papryczki

mały por

200 g koncentratu pomidorowego

sól

świeżo zmielony pieprz

obrane kawałki ugotowanych ryb z bulionu

posiekany koperek do podania

W czasie, gdy gotuje się bulion, można przygotować warzywa na zupę.

Cebule obrać i pokroić w kostkę.

Marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Paprykę czerwoną umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Ostrą papryczkę umyć i pokroić bardzo drobno.

Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć każdy liść z osobna i pokroić.

W garnku rozgrzać oliwę i delikatnie zeszklić cebulę na małym ogniu, nie rumieniąc.

Dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając.

Dołożyć paprykę słodką i ostrą, po chwili pora i smażyć wszystko 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.

Na garnku ustawić sito i zalać warzywa gorącym bulionem.

Ryby odłożyć.

Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw.

W tym czasie ryby oczyścić z ości, pozostawiając w miarę możliwości spore kawałki.

Gdy warzywa będą już miękkie, do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba, solą i pieprzem.

Na sam koniec do zupy włożyć kawałki ryb, zagotować, i podawać posypaną koperkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *