ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

Zupa sezonowa. Najlepsza ze świeżych grzybów.

Składniki:

40 dag świeżych kurek

1 łyżka masła klarowanego

1 cebula

3 marchewki

2-3 ziemniaki

gałązka naci selera

kilka ziaren ziela angielskiego

listek laurowy

kawałek ostrej papryczki

1-2 ząbki czosnku, obrane

2 łyżki śmietany crème fraîche

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki i koperek do podania

Kurki dokładnie umyć w misce. Można kilka razy zmienić wodę.

W garnku zagotować wodę i do gotującej wsypać umyte kurki. Zblanszować 1-2 minuty. Przelać na sitko i ostudzić.

W czajniku zagotować wodę.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić delikatnie na małym ogniu, nie rumieniąc.

Kurki pokroić i dodać do garnka z cebulą. Smażyć, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie obrać i umyć marchewkę oraz ziemniaki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grzybów. Zamieszać.

Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę i dać do garnka.

Całość zalać wrzątkiem (można rosołem, jeśli akurat mamy), dodać pokrojoną drobno natkę selera, listek laurowy, ziele angielskie, papryczkę i czosnek (całe ząbki) oraz sól do smaku.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości warzyw i grzybów, około 15 minut.

Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować.

Bezpośrednio na talerz z zupą wsypać posiekaną natkę pietruszki i koperek.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *