SMAŻONA WĄTRÓBKA INDYCZA

SMAŻONA WĄTRÓBKA INDYCZA

Często niedoceniana, wątróbka jest źródłem wielu cennych wartości. Godna polecenia szczególnie osobom z anemią lub przy problemach ze wzrokiem.

Składniki:

15-20 dag wątróbek indyczych na porcję

sól

świeżo zmielony pieprz

mąka pszenna

tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec gęsi, może być wieprzowy albo olej

patelnia i przykrywka z sitkiem do smażenia zapobiegająca pryskaniu tłuszczu

Wątróbki dokładnie umyć i oczyścić z błonek. Ułożyć na ręczniku papierowym i zostawić do osuszenia.

Na talerz wysypać mąkę. Osuszone wątróbki obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Rozgrzaną patelnię zdjąć z ognia, ułożyć wątróbki, ustawić na ogniu, przykryć pokrywą i smażyć na średnim ogniu, aż się zrumienią.

Ponownie zdjąć patelnię z ognia, poczekać chwilę, aż tłuszcz przestanie strzelać, odwrócić wątróbki na drugą stronę, postawić patelnię na ogniu i dosmażyć wątróbki pod przykryciem.

Usmażone wątróbki posolić i doprawić pieprzem bezpośrednio przed podaniem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *