RISOTTO Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

RISOTTO Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Risotto to bardzo wdzięczne i wcale nieskomplikowane danie, szczególnie to z łososiem wędzonym.

Składniki:

180 g ryżu arborio

1 cebula

1 ząbek czosnku

20 g masła klarowanego

100 g łososia wędzonego bio

200 ml białego wytrawnego wina

500 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka sosu rybnego

szczypta pieprzu

szczypta kurkumy

pół pęczka posiekanego koperku

20 g drobno startego parmezanu

1 łyżka zimnego masła (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać masło i na małym ogniu usmażyć cebulę z czosnkiem, nie rumieniąc.

Dodać ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając i dolać wino.

Bulion podgrzać wraz z sosem rybnym i gdy całe wino wyparuje, zacząć dolewać do ryżu małymi porcjami, po pół szklanki.

Każdą następną porcję bulionu dolewać dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.

W międzyczasie umyć, osuszyć i drobno pokroić koper, parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a łososia pokroić na kawałki.

Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż stanie sie miękki i lekko al dente, dodać pokrojonego łososia, wymieszać i poczekać, aż łosoś się zetnie i straci swój intensywny kolor.

Zdjąć risotto z ognia i po chwili dodać większość kopru i część parmezanu.

Całość wymieszać, można jeszcze dołożyć dodatkową łyżkę zimnego masła (pominęłam) i podawać.

Na talerzu posypać resztą koperku i parmezanu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *