BURRITO

BURRITO

Burrito to pszenne tortille wypełnione chili con carne, ryżem po meksykańsku i serem. To bardzo sycące danie. Dla głodnych.

Składniki:

6 dużych pszennych tortilli

15 dag sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach)

posiekana natka pietruszki

Ryż po meksykańsku:

20 dag ryżu długoziarnistego np. basmati

1 łyżka oliwy z oliwek EV

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 mała papryczka chili

100 g pomidorów z puszki (bez soku)

500 ml gorącego bulionu lub wody

sól (jeżeli używamy samej wody)

ćwierć łyżeczki utłuczonego w moździerzu kuminu rzymskiego (lub mielonego)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić bardzo drobno.

Papryczkę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie drobno pokroić.

W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić posiekaną cebulę, czosnek i chili.

Dodać suchy ryż i smażyć ok. 5 minut, aż ryż lekko zbrązowieje, uważając jednocześnie, żeby nie przypalić cebuli.

Dolać gorący bulion lub wodę oraz pokrojone w kostkę pomidory.

Dodać kumin i doprawić w razie potrzeby solą.

Gotować na małym ogniu 25 minut.

Rada:

Ryż po meksykańsku może być również wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych.

Chili con carne:

500 g mielonej wołowiny

puszka czerwonej fasoli

reszta pomidorów z puszki (ok. 300 g) z sokiem

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1-2 łyżki oliwy z oliwek EV

kilka pomidorów suszonych

łyżeczka oregano

łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu rzymskiego (lub mielonego)

sól

pieprz

2 łyżki pasty paprykowej ( lub po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki w proszku)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.

Papryczkę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niedużym ogniu cebulę, czosnek i papryczkę.

Po chwili dodać mięso i smażyć, często mieszając, aby się dobrze ścięło.

W tym czasie pokroić pomidory z puszki i gdy mięso będzie usmażone, dać na patelnię.

Pomidory suszone pokroić w kostkę i dodać na patelnię razem z przyprawami.

Fasolę przepłukać na sicie i dodać do mięsa.

Zmniejszyć ogień, wymieszać i dusić ok. pół godziny, pod przykryciem.

W razie potrzeby podlać odrobiną wody lub bulionu (jeżeli akurat mamy).

Rada:

Chili con carne można podawać z ryżem po meksykańsku bez zawijania w tortille.

Burrito:

Rozłożyć tortille i nakładać na środek po 2 łyżki ryżu i chili con carne.

Posypać natką pietruszki i tartym serem.

Złożyć boczne marginesy do środka, a następnie zawinąć tortille prostopadle do boków, aby cały farsz został zamknięty w placku. Można użyć wykałaczek do spięcia tortilli.

Opiekać na suchej patelni lub w opiekaczu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *