CIASTO PODSTAWOWE NA PIEROGI

CIASTO PODSTAWOWE NA PIEROGI

Jest to najprostszy i najpewniejszy przepis na ciasto do pierogów. Z takiego ciasta robiła pierogi moja Babcia M. Ciasto wychodzi delikatne, elastyczne i zawsze udane.

Składniki:

mąkawodaolejilość ciasta
100 g60 ml10 ml170 g
200 g120 ml20 ml340 g
300 g180 ml30 ml510 g
400 g240 ml40 ml680 g
500 g300 ml50 ml850 g
600 g360 ml60 ml1020 g
700 g420 ml70 ml1190 g
800 g480 ml80 ml1360 g
900 g540 ml90 ml1530 g
1000 g600 ml100 ml1700 g

+ nieco soli do ciasta

olej można zastąpić oliwą z oliwek extra virgin lub roztopionym masłem

Rady: 

Planując pierogi, dobrze jest zważyć farsz i dopiero wtedy wyrabiać ciasto. 

Z doświadczenia wiem, że w większości przypadków ilość ciasta i farszu jest sobie równa.

Dlatego też wykonałam tabelę, w której podane są proporcje składników i finalna ilość ciasta. 

Przygotowując dużą porcję ciasta, dobrze jest dostosować ilość składników do możliwości urządzenia, dlatego polecam zrobić to w dwóch turach.

Wykonanie:

Zagotować wodę. Do naczynia miksującego ze stalowymi nożami (np. Thermomix) wsypać mąkę i trochę soli. Dolać olej (lub roztopione masło, jeżeli używamy) i wrzącą wodę i wyrabiać ciasto, można impulsami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić pod przykryciem, aby odpoczęło, na kilka lub kilkanaście minut.

W tym czasie przygotować stolnicę, wałek, szklankę do wykrawania kółek i wstawić wodę na pierogi.

Całe ciasto wyjąć z urządzenia na stolnicę lub miskę i trzymać pod przykryciem, aby nie wysychało. Odcinać kolejno po kawałku ciasta, wałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać szklanką kółka.



1 thought on “CIASTO PODSTAWOWE NA PIEROGI”

  • Mirko dziekuje bardzo za te proporcje ! Kiedy robie ciasto na pierogi,zawsze wg twojego przepisu , bo sa najlepsze , to albo jest za duzo ciasta lub farszu 🙂 Mam nadzieje,ze teraz nie bedzie problemu 🙂 Pierogi beda z fois gras 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *