NALEŚNIKI

NALEŚNIKI

Przepis podstawowy. Baza do dalszej, nieograniczonej twórczości.

Składniki:

4-6 szt.8-10 szt.12-14 szt.
mleko170 ml340 ml510 ml
mąka100 g200 g300 g
woda70 ml140 ml210 ml
jajka123
olej10 ml20 ml30 ml
sólszczyptatrochę więcejjeszcze więcej

Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu miksującym (Thermomix) i zmiksować na wysokich obrotach na gładkie ciasto. Można też roztrzepać w misce trzepaczką rózgą. Odstawić na kilka minut, aby odpoczęło i zacząć smażyć naleśniki, najlepiej na dobrze rozgrzanej patelni beztłuszczowej. Gdyby w trakcie smażenia okazało się, że ciasto jest za gęste i naleśniki wychodzą za grube, można dolać do ciasta nieco wody.

Ilość naleśników zależy od wielkości patelni. Ja smażę naleśniki równocześnie na dwóch beztłuszczowych specjalnych patelniach do naleśników, co zabiera mi o połowę mniej czasu. Polecam.



2 thoughts on “NALEŚNIKI”

  • O , jak miło! Również się cieszę! Administrator poprzedniej strony dał mi 2 miesiące na zgranie zawartości bloga, po czym nastąpił koniec. Nowa wersja strony powstaje jak Feniks z popiołów, to żmudna praca. Część przepisów otrzymało nową formę, niektóre zostały niezmienione, pojawiły się też całkiem nowe. Zapraszam więc i pozdrawiam, Oliwka.

  • Jak ja się cieszę, że znalazłam Pani stronę! Byłam częstym gościem na poprzedniej Pani stronie, ale pewnego dnia strona znikła i było mi smutno. Najczęściej korzystałam właśnie z Pani proporcji na naleśniki. Lepszych nie znalazłam.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *