RISOTTO Z DYNIĄ

RISOTTO Z DYNIĄ

Ostatnia, zapomniana już prawie dynia, w końcu się doczekała, aż ktoś się nią zainteresował. Szkoda, żeby tak piękny egzemplarz się zmarnował.

 

 

Składniki:

 

 

25 dag ryżu arborio

40 dag dyni bez skóry i pestek pokrojonej w niedużą kostkę

2 niewielkie cebule lub jedna duża

2 czubate łyżki masła

150 ml wytrawnego białego wina

800 – 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego

70 g parmezanu

świeżo starta cała gałka muszkatołowa

sól

świeżo mielony pieprz

 

Jeżeli dysponujemy czasem, pokrojoną w kostkę dynię zalać mlekiem i odstawić do lodówki. Ja to zrobiłam rano, a po południu przystąpiłam do risotta. Można ten etap pominąć.

 

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić delikatnie na dużej i głębokiej patelni na łyżce masła, nie rumieniąc.

 

Dodać odsączoną z mleka dynię i smażyć jeszcze przez chwilę, mieszając.

 

Zwiększyć ogień i wsypać ryż. Smażyć, ciągle mieszając, aż każde ziarenko ryżu zostanie pokryte cieniutką warstwą tłuszczu.

 

Dolać wino i odparować.

 

Zmniejszyć ogień i zacząć dolewać bulion. Robić to małymi porcjami, na przykład chochelką, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

 

W połowie gotowania doprawić risotto gałką muszkatołową, pieprzem i solą, nie zapominając, że na koniec dodamy jeszcze parmezan.

 

Gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, zdjąć risotto z ognia, dołożyć drugą łyżkę masła i świeżo starty parmezan. Całość wymieszać i od razu podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *