ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

Śliwki nasączone rumem, nadziewane marcepanem i zatopione w czekoladzie to coś naprawdę wyjątkowego, prawdziwe delicje. Mogą być miłym akcentem w świątecznej paczuszce.

 

Składniki:

 

30 dag śliwek suszonych

200 ml rumu

200 g masy marcepanowej

300 g ciemnej kuwertury czekoladowej

 

Śliwki przełożyć do słoika i zalać rumem. Odstawić na minimum kilka dni w ciemne miejsce, a można i dłużej, ja trzymałam 2 tygodnie. Od czasu do czasu odwrócić słoik do góry dnem, aby wszystkie owoce przeszły rumem.

Gdy nadejdzie czas, odsączyć śliwki na sitku. Marcepan pokroić w kosteczkę i nadziać nim śliwki. Czekoladę rozpuścić w rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą się powoli wodą. Przy pomocy wykałaczek zanurzać śliwki w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie przełożyć do ozdobnych mini papilotek.



2 thoughts on “ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *