PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Pierogi uchodzą za bardzo czasochłonne. To zależy.  Dzisiejszą porcję ( 56  niedużych pierogów ) wykonałam w niecałą godzinę. Więc chyba warto spróbować.

Farsz:

paczka mrożonego szpinaku ( 450 g )
łyżka oliwy
200 g fety
2 ząbki czosnku
pieprz
gałka muszkatołowa

Ciasto:

300 g mąki
180 ml wrzącej wody
30 ml oliwy
pół łyżeczki soli

łyżka masła do polania

Szpinak rozmrozić  i dokładnie odcisnąć. Następnie przesmażyć na łyżce oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ostudzić.

W tym czasie zmieszać składniki ciasta i dokładnie wyrobić, najlepiej przy pomocy urządzenia (Thermomix). Ciasto powinno być bardzo miękkie i elastyczne. Odstawić na chwilę ciasto i dokończyć farsz.

Dodać ser do szpinaku, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i wyrobić na jednolitą masę.

Stolnicę lekko oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. W sporym garnku zagotować wodę i wrzucać partiami pierogi. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Na talerzu polać stopionym masłem.



1 thought on “PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ”

  • Wspanialy przepis na pierogi , prosty ,a pierogi pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *