PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Pierogi uchodzą za bardzo czasochłonne. To zależy. Dzisiejszą porcję ( 56 niedużych pierogów ) wykonałam w niecałą godzinę. Więc chyba warto spróbować.
Farsz:
paczka mrożonego szpinaku ( 450 g )
łyżka oliwy
200 g fety
2 ząbki czosnku
pieprz
gałka muszkatołowa
Ciasto:
300 g mąki
180 ml wrzącej wody
30 ml oliwy
pół łyżeczki soli
łyżka masła do polania
Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Następnie przesmażyć na łyżce oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ostudzić.
W tym czasie zmieszać składniki ciasta i dokładnie wyrobić, najlepiej przy pomocy urządzenia (Thermomix). Ciasto powinno być bardzo miękkie i elastyczne. Odstawić na chwilę ciasto i dokończyć farsz.
Dodać ser do szpinaku, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i wyrobić na jednolitą masę.
Stolnicę lekko oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. W sporym garnku zagotować wodę i wrzucać partiami pierogi. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Na talerzu polać stopionym masłem.
Wspanialy przepis na pierogi , prosty ,a pierogi pyszne 🙂