TORCIK TRUSKAWKOWY

TORCIK TRUSKAWKOWY

Ekspresowy torcik bez pieczenia wykonałam rano, przed wyjściem do pracy. Po powrocie tylko dołożyłam truskawki i do popołudniowej kawki na Dzień Matki – jak znalazł.

 

Spód:

 

150 g ciastek Digestive w czekoladzie

40 g masła

50 g orzechów włoskich (dałam zblanszowane migdały)

 

Ciastka, orzechy i masło zmiksować. Tortownicę Ø 24 cm wyłożyć pergaminem i zapiąć. Wilgotny proszek ciasteczkowy wysypać do formy i ugnieść równo palcami. Tortownicę wstawić do lodówki.

 

Masa:

 

1 kg truskawek

2 łyżki soku z cytryny

200 ml jogurtu naturalnego

200 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru

łyżka miodu

2,5 łyżki żelatyny

1 galaretka truskawkowa

 

30 dag najładniejszych truskawek odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 3/4 wody podanej na opakowaniu (370 ml).

Wziąć pół szklanki gorącej wody i rozpuścić w niej żelatynę.

70 dag truskawek odszypułkować i dać do urządzenia miksującego wraz z pozostałymi składnikami – sokiem z cytryny, jogurtem, śmietanką, cukrem, miodem. Całość dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i masę wlać na schłodzony spód w tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Truskawki pokroić na ćwiartki i ułożyć promieniście na zastygłej masie. Zalać tężejącą galaretką i przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl, z kilkoma moimi zmianami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *