PANNA COTTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

PANNA COTTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH

Zdecydowałam się na panna cottę z białą czekoladą, ponieważ chciałam wykorzystać zapomnianą tabliczkę. Nie był to jednak najlepszy pomysł. Szorstkość czekolady jest wyczuwalna i mnie osobiście to przeszkadza, ponieważ nie jestem wielbicielką białej czekolady. Ale wiem, że tacy istnieją… Ostatecznie deser został uratowany dzięki dodatkowi wyrazistego musu z owoców leśnych.

 

Składniki:

 

300 ml śmietanki 30%, najlepiej świeżej, nie UHT

180 ml mleka

150 g białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wrzątku

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Śmietankę, mleko i połamaną czekoladę dać do rondelka i podgrzewać ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę wlać do śmietanki, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać i odstawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, żeby nie powstał kożuch. Następnie deser przelać do odpowiednich miseczek lub filiżanek i wstawić do lodówki do stężenia.

 

Mus z malin i jagód:

 

30 dag malin

20 dag jagód

2 łyżeczki fixu do dżemów

10 dag cukru

 

Owoce opłukać i przebrać. Najpiękniejsze odłożyć do przybrania, a resztę przetrzeć przez sitko do garnka. Powinno zostać 350 ml przecieru. Dosypać proszek żelujący i zagotować, ciągle mieszając. Następnie wsypać cukier i gotować jeszcze 1-2 minuty. Odstawić z ognia i mieszać, aż zniknie piana.

 

Gotową panna cottę wyjąć z lodówki. Każdą miseczkę z osobna wstawić na chwilę do wrzątku, oddzielić nożem brzegi deseru od ścianek naczynia i przełożyć na talerzyk. Wierzch deseru przykryć zimnym musem owocowym i udekorować świeżymi owocami. Niewykorzystany mus zużyć jako dżem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *