MIGDAŁY W KARMELU – PRALINA LUB KROKANT

MIGDAŁY W KARMELU – PRALINA LUB KROKANT

Kilka minut w kuchni i mamy batonik migdałowy na przekąskę lub krokant do posypania deseru albo tortu.

 

Składniki:

 

30 dag migdałów w słupkach, mogą być również inne orzechy

30 dag cukru

60 ml wody

 

Blachę z piekarnika wysmarować olejem. Cukier i wodę dać do garnka i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści, a mikstura nabierze karmelowego koloru. Czasami zamieszać, ale cały czas pilnować, żeby nie przypalić! Wówczas dodać migdały i całość wymieszać, trzymając garnek ciągle na ogniu. Przełożyć masę na blachę, wyrównać powierzchnię i odstawić do zastygnięcia.

 

Aby otrzymać chrupiący krokant należy pralinę połamać na kawałki, włożyć do woreczka plastikowego i pokruszyć przy pomocy tłuczka.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *