LODY TRUSKAWKOWE

LODY TRUSKAWKOWE

Proste, zaledwie czteroskładnikowe, a przede wszystkim naturalne lody truskawkowe zaczęłam kręcić, odkąd posiadam Thermomix. Dziś mnie poniosło i podałam w wersji pikantnej. Właściwie aranżacja zdjęcia to wymusiła i choć sama się dziwię, nie było dysonansu. Sok z limonki, krem balsamiczny* i czerwony pieprz delikatnie zaostrzyły dość monotonny smak lodów.

 

Składniki:

 

450 g mrożonych truskawek

250 g serka mascarpone

50 g cukru  (2 łyżki)

sok z limonki lub cytryny

 

Serek mascarpone schłodzić przez 1-2 godziny w zamrażarce. Do urządzenia miksującego ze stalowymi nożami (Thermomix) wsypać cukier i zmielić (kilka sekund na wysokich obrotach). Dodać zamrożone truskawki, serek i sok z limonki. Miksować na wysokich obrotach, pomagając sobie kopystką, aż masa będzie gładka.

Podawać od razu, w sposób tradycyjny z ulubionymi dodatkami lub w wersji pikantnej na kroplach kremu balsamicznego*, posypane ziarnami czerwonego pieprzu, z plasterkami limonki i listkami melisy.

 

* Krem z octu balsamicznego z Modeny można kupić w dobrych delikatesach, jest niezastąpiony do serwowania i dekorowania sałat, warzyw, owoców, mięs.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *