LEMON CURD

LEMON CURD

Nie wiem jeszcze jak wykorzystam ten niesamowicie cytrynowy krem, prawdopodobnie do babeczek, ale niewykluczone, że powstanie tort. Mam już pewien plan, ale to się okaże za kilka dni, a tymczasem lemon curd, który podaję wg przepisu Dagi z www.zpiekarnika.blogspot.com.

Składniki:

 

sok i skórka otarta z trzech duzych cytryn (150 ml soku)

150 g cukru

2 jajka

2 żółtka

100 g masła

 

Przygotować dwa garnuszki do gotowania na parze, większy i mniejszy, oraz odpowiedniej wielkości trzepaczkę, ja użyłam małej rózgi. W większym garnku zagotować wodę, a do mniejszego dać wszystkie składniki oprócz masła. Wstawić mniejszy garnuszek do większego i ubijać masę do zgęstnienia. Trwa to nie więcej niż 10 minut. Do ubitej na gęsto masy dodać masło, dokładnie wymieszać i wystudzić. Można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia lub wykorzystać od razu. Zastosowanie wszechstronne – do babeczek, ciasteczek, tart, tortów, lodów. Coś niesamowitego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *