CRÈME BRÛLÉE

CRÈME BRÛLÉE

Z myślą o crème brûlée zakupiłam palnik i kokilki. Potem dopiero zaczęłam wertować przepisy i okazało się, że jak na klasyczny deser, przepisów i metod bez liku, a każdy inny. Na dodatek doktor M opowiadał ostatnio o obowiązkowym aromacie pomarańczy w crème brûlée. Zgłupiałam do reszty. Postanowiłam wykorzystać swoją dotychczasową wiedzę, stosując się również do cennych wskazówek doktora i podeszłam do pierwszej próby (lepiej nie eksperymentować z nowościami w dniu, gdy przychodzą goście). No i … przygotowanie tego słynnego deseru okazało się naprawdę proste, a gadżety bardzo pomocne. Eksperyment się udał, domownicy zadowoleni, a ja ośmielam się przedstawić efekt finalny.

 

Składniki:

 

500 ml słodkiej śmietanki 30%, najlepiej nie UHT

5 żółtek

laska wanilii

3 łyżki cukru do kremu

dodatkowy cukier do skarmelizowania, może być trzcinowy, ilość zależy od średnicy kokilek

2-3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie, polecam)

4-5 kokilek żaroodpornych

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 100oC. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Śmietankę wlać do rondla, dodać ziarenka i laskę wanilii i zagotować na małym ogniu. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem pomarańczowym, ale nie do białości, właściwie tylko dokładnie wymieszać. Do żółtek dolewać po łyżce, ciągle mieszając, śmietankę. Masę przelać przez sitko z powrotem do rondla i napełnić nią kokilki do 3/4 wysokości. Foremki wstawić do piekarnika i piec 50 minut.

Po wyjęciu z pieca krem ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a jeszcze lepiej przez noc. Przed podaniem powierzchnię mocno schłodzonego kremu (ważne) posypać równomiernie cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika, lub wstawiając na chwilę pod ruszt mocno nagrzanego piekarnika. Ważne też, żeby nie dopuścić do spalenia karmelu, wówczas deser stanie się gorzki. Podawać po kilku minutach, gdy karmel na deserze stworzy chrupiącą skorupkę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *